"TORTALINA" WITH RICOTTA DOUGH (VEGETARIAN DISH) – "Tortalina" con impasto alla ricotta

A tasty cake pasqualina with a sull’impasto variant and one on the filling. Must try.

Ingredients for about 6 slices
for the dough-based cheese
300 grams of flour type 2
100 grams of fresh ricotta
60 grams of butter
salt

For the stuffing:
150 grams of fresh ricotta
4 artichokes without thorns
Frozen porcini mushrooms possibly organic
1 organic egg
2 tablespoons grated Parmesan cheese
80 grams of smoked cheese
parsley, 1 clove of garlic
salt and pepper

Method
Prepare immediately the dough and then wrap it in a plastic wrap and let rest in the oven for about 1 hour.

Browse the artichokes and cook them in boiling water. When they are ready cut them and set aside.

In a pan slightly fried with oil and garlic, then cook the mushrooms with a little parsley. A obtained cooking, chop together the artichokes and place in a bowl. Then add the ricotta and the egg and mix well until you do mix well then also add the smoked cheese and parmesan and stir well again.

Now take the dough of the pie and put it on a circular baking dish not very big. Pour inside the filling and bake in preheated oven at 180 degrees for about 50 minutes.

When it is ready, out of the oven, let cool and then enjoy.

Una gustosissima torta pasqualina con una variante sull’impasto e una sul ripieno. Da provare assolutamente.

Ingredienti per 6 fette circa
per l’impasto a base ricotta
300 grammi di farina tipo 2
100 grammi di ricotta fresca
60 grammi di burro
sale

Per il ripieno:
150 grammi di ricotta fresca
4 carciofi senza spine
funghi porcini surgelati possibilmente biologici
1 uovo biologico
2 cucchiai di parmigiano grattuggiato
80 grammi di scamorza affumicata
prezzemolo, 1 spicchio di aglio
sale, pepe

Procedimento
Preparate subito l’impasto quindi avvolgetelo in una pellicola da cucina e fatelo riposare in forno per circa 1 ora.

Sfogliate i carciofi e fateli cuocere in abbondante acqua. Quando saranno pronti tagliateli e metteteli da parte.

In una padella fate un leggero soffritto con olio e aglio, quindi fate cuocere i funghi con poco prezzemolo. A cottura ottenuta, tritateli insieme ai carciofi e metteteli in una ciotola. Unite quindi la ricotta e l’uovo e mescolate bene fino a fare amalgamare il tutto quindi aggiungete anche la scamorza e il parmigiano e mescolate nuovamente bene.

Prendete adesso l’impasto della torta salata e stendetelo su di una teglia da forno circolare non molto grande. Versate all’interno il ripieno e cuocete in forno caldo a 180 gradi per 50 minuti circa.

Quando sarà pronta, sfornate, fate raffreddare quindi gustate.

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