HOMEMADE GNOCCHI WITH GORGONZOLA AND WALNUTS SAUCE – Gnocchi fatti in casa con salsa al gorgonzola

A funny dish to make as well as good and mostly healthy.

Ingredients for 4 people:
For the dumplings
250 grams of potatoes
60 grams of flour type 2
30 grams of semolina
1 organic egg
salt, nutmeg

For the condiment
150 grams of Gorgonzola palzola
2 tablespoons cream
12 shelled walnuts
fresh sage
salt, black pepper

Method
Cook the potatoes in a pressure pot.
When they are ready, peel, mash the potatoes and put it in a mixer. Add the flour, egg, salt and a pinch of nutmeg. Do mix well, then put the dough in the refrigerator for half an hour.

In a blender, put inside the roughly chopped gorgonzola, walnuts and 2 tablespoons of water. Blend everything well then, in a double boiler, you heat the mixture and add the cream and a couple of well-chopped sage leaves. With the help of a whisk, emulsified all together until to obtain a  quite swollen cream.

At this point, take the mixture from the fridge and makes two long strands and enough narrow, then cut the dumplings and put them on a plate.

Make then cook the gnocchi in a pot of boiling water. When they come to the surface, drain and place in a bowl with the gnocchi. Cook everything well then serve hot.


Un piatto divertente da fare oltre che buono e soprattutto salutare.

Ingredienti per 4 persone:
Per gli gnocchi
250 grammi di patate 
60 grammi di farina tipo 2
30 grammi di semola
1 uovo biologico
sale, noce moscata.

Per il condimento
150 grammi di gorgonzola palzola
2 cucchiai di panna liquida
12 noci sgusciate
salvia fresca
sale, pepe nero.

Procedimento
Fate cuocere le patate in pentola a pressione.
Quando saranno pronte, sbucciatele, passatele al passa patate e mettete il tutto in una impastatrice. Unite le farine, l’uovo il sale e un pizzico di noce moscata. Fate amalgamare bene il tutto, quindi mettete l’impasto a riposare in frigorifero per mezz’ora circa.

In un frullatore, mettete all’interno il gorgonzola tagliato grossolanamente, le noci e 2 cucchiai di acqua. Frullate bene il tutto quindi, a bagnomaria, fate scaldare il composto e aggiungete la panna e un paio di foglie di salvia ben sminuzzate. Con l’aiuto di una frusta, emulsionate il tutto fino ad ottenere una crema abbastanza gonfia.

A questo punto, prelevate il composto dal frigo e dopo aver fatto 2 filoni lunghi e abbastanza stretti, tagliateli quindi come gli gnocchi e metteteli su di un piatto.

Fate quindi cuocere gli gnocchi in una pentola di acqua bollente. Quando verranno a galla, scolateli e metteteli in una ciotola con gli gnocchi. Fate insaporire bene il tutto quindi servite caldo.

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